Schotland en het weer is net zoals eigenlijk in de rest van Groot-Brittanie, namelijk regenachtig. De schattingen lopen wel uiteen, maar het aantal dagen dat het regent is toch wel minimaal 250 dagen per jaar. Schotland is dus niet het land bij uitstek voor een heerlijke zonvakantie. Door de ligging van Schotland en omdat deze aan maar liefst 3 kanten omringt word door water zijn weersvoorspellingen bijzonder lastig. Als je kans wilt hebben op een regenloze dag dan moet je de oostkust van Schotland bezoeken. Hier heb je de meeste kans om een lekkere zonnige dag te hebben.

Schotland is in de zomer ondanks de grotere kans op regen toch heerlijk toeven. Met temperaturen in de zomer van 20+ graden is het heerlijk te noemen. Zoals gezegd is Schotland gaan zonvakantie bestemming, maar het land heeft u gigantisch veel te laten zien. De Schotse hooglanden zijn ideaal voor een actieve vakantie en de diverse bezienswaardigheden zijn ook impressive om eens te bekijken.

Klimaat Schotland

Het klimaat van Schotland is een gematigd zeeklimaat. Door de invloed van de Atlantische oceaan en de westelijke luchtstroom is het toch niet echt koud te noemen. In de winter word het in Schotland wel koud en zeker in de Schotse hooglanden zijn er gemiddeld 100 dagen per jaar echte sneeuwdagen. Echter vergeleken met diverse andere landen die op dezelfde breedtegraad liggen is het naar verhouding nog warm. Echter deze westelijke luchtstroom zorgt er ook voor dat het veel regent/sneeuwt. Hieronder een klein overzicht met de gemiddelde temperaturen in Schotland.

 1. Januari – 3 graden
 2. Februari – 5 graden
 3. Maart – 7 graden
 4. April – 10 graden
 5. Mei – 14 graden
 6. Juni – 17 graden
 7. Juli – 18 graden
 8. Augustus – 17 graden
 9. September – 14 graden
 10. Oktober – 10 graden
 11. November – 6 graden
 12. December – 4 graden

Deze temperaturen zijn de gemiddelde maximum temperaturen in Schotland. Het weer in Schotland is echter grillig en de minimale temperaturen kunnen zeker in de winter een heel stuk lager liggen. Als je op vakantie wilt gaan naar Schotland en het minste kans wilt hebben op neerslag? Dan zijn de maanden Mei en Juni over het algemeen het beste. Qua regendagen zijn deze 2 maanden gemiddeld gezien het droogst.